Як вибрати електродуховку?

Товари для дому

Хороша електрична духовка здатна порадувати різноманітними кулінарними шедеврами. У ній можна готувати запечене м’ясо, птицю, випічку, а в деяких навіть страви-гриль з рум’яною скоринкою. Це компактний пристрій, яким би він не був – вбудованим або настільним, здатний замінити повноцінний духову шафу.

Також електродуховка прийде на допомогу в умовах малогабаритної кухні або буде корисна на дачі. Вона практично не поступається функціоналом повноцінній печі, але займає менше місця та економить електроенергію. Цей матеріал допоможе вам обрати електродуховку з урахуванням важливих параметрів і надійності бренду.

Яку електродуховку вибрати: настільну або вбудовану?

Електрична піч для кухні може бути вбудованою і стаціонарною (настільною). У кожного типу є свої переваги, за які їх люблять і обирають користувачі.

Настільна електродуховка відрізняється такими перевагами:

  • Компактні габарити. Бувають моделі навіть на 6 літрів, в яких можна приготувати гарячий бутерброд або шматочок м’яса. Але є й місткі моделі, які нічим не відрізняються від повноцінної духової шафи – понад 50 літрів в об’ємі.
  • Мобільність. Маленьку піч можна взяти з собою на дачу, заховати в шафу або просто зберігати на балконі, дістаючи при необхідності.
  • Комбіновані варіанти. Є настільні духовки, в яких на верхній панелі передбачена поверхня для варки на 1, 2 або 3 конфорки. Вони можуть відрізнятися розміром і потужністю, але головна перевага – суттєва економія корисної площі на кухні. Комбінована електродуховка
  • Екологічний чистий варіант. Якщо порівнювати зі стандартною газовою духовкою, в електричному варіанті немає продуктів горіння, які до всього іншого здатні вплинути на смак страв.
  • Простий догляд. У міні-печах, як правило, внутрішнім покриттям виступає емаль. Емальоване покриття стійке до пригорання і легко чиститься будь-якими миючими засобами. У багатьох сучасних моделях є функції піролізу або гідролізу (для самоочищення), а в деяких варіантах передбачений жиропоглинаючий фільтр. Електродуховка з емальованим покриттям

Що стосується вбудованих моделей – вони підійдуть, якщо вам дійсно потрібна велика і містка духовка. Головна особливість вибору такої печі в тому, що купувати її варто на етапі проєктування кухонних меблів – інакше потім доведеться переробляти кухонний гарнітур.

Велика вбудована електродуховка

7 критеріїв вибору електродуховки

Який би тип ви не обрали – для вставки у меблевий гарнітур або з установкою на столі, при покупці важливо враховувати ряд критеріїв. До них відносяться об’єм, потужність, внутрішнє покриття, набір програм/режимів роботи, клас енергетичної ефективності, додатковий функціонал і інші важливі моменти. Розглянемо вибір електродуховки за параметрами.

Об’єм

Об’єм – перше, на що звертають увагу покупці, представляючи, що і скільки поміститься в духову шафу. І, звичайно ж, моделі для майстра-кулінара, що випікає великі партії тістечок і для невеликої сім’ї, яка користується духовкою у свята, будуть відрізнятися. Умовно всі електродуховки (настільні і вбудовані) діляться на 3 великі групи:

  • Міні. Це моделі до 31 літрів. Найменші (до 10 літрів) знадобляться, щоб готувати невеликі запіканки на сніданок.
  • Міді. Це апарати середнього обсягу від 31 до 52 літрів, які підійдуть для активного використання сім’єю з 3-4 осіб. У такій духовці можна без проблем запікати цілу птицю або декілька листів пиріжків.
  • Максі. «Динозаври» від 52 літрів підійдуть тим, хто багато готує, а випічка – основний або єдиний варіант приготування їжі.

Потужність

Зазвичай, потужність електродуховки прив’язана до об’єму – чим він більший, тим потужність вище. Так, міні-духовки можуть не перевищувати 1 кВт по потужності, а великі агрегати можуть «спалювати» і до 4 кВт. «Золотий перетин» у виборі потужності – це моделі, потужністю до 2 кВт.

Щоб підібрати потужність під свої потреби, врахуйте такі моменти:

  • потужність впливає на швидкість приготування страв;
  • чим вище потужність – тим більше рахунки за електроенергію;
  • потужний апарат передбачає якісну проводку – переконайтеся, чи витримає вона духовку разом з іншими електричними приладами у вашій оселі.

Внутрішнє покриття

Якість внутрішнього покриття духовки для випічки впливає на довговічність і простоту використання приладу. До нього виставляється ряд обов’язкових критеріїв: стійкість до механічних пошкоджень, високих температур і різних миючих засобів.

Шукайте модель з наклейкою або поміткою в інструкції «Durastone» – це покриття відповідає всім перерахованим вище вимогам.

Види покриттів:

  • Нержавіюча сталь. Дешевий матеріал з високою стійкістю до пошкоджень і температур. З мінусів – нержавіюча сталь важко очищається від забруднень і не переносить абразивних засобів, тому що легко дряпається.
  • Термостійка емаль. На клас краще нержавіючої сталі, а також зовні приваблива і невибаглива у догляді. Недолік у вразливості – з часом можливі тріщини і відколи.
  • Антипригарне покриття. «Жирний» плюс: легко чиститься від будь-якого виду забруднень.

Режими роботи

Абсолютно всі моделі електродуховок мають декілька режимів – від пари-трійки програм до великого функціонала. Це можуть бути:

  • Гриль. Звичайний ТЕН-гриль або той, що обертається, на якому м’ясо не тільки підрум’янюється до скоринки, а й рівномірно прожарюється з кожного боку.
  • Делікатний режим. Найчастіше позначається як «Розігрів». На ньому зручно підігрівати вже готові страви, а також на делікатному режимі можливе томління.
  • Прискорення готування. Режим передбачає прискорення приготування на 20%.
  • Конвекція. Вбудована або настільна електрична духовка з конвекцією передбачає 2 ТЕНи – верхній і нижній. В режимі конвекції також передбачається наявність вентилятора, завдяки якому потоки гарячого повітря циркулюють в камері. З конвекцією зручно готувати об’ємні страви або кілька страв одночасно. Циркуляція гарячого повітря в електродуховці

Управління

Тут все залежить від типу самої духовки. Якщо ви вирішили вибрати електричну духовку вбудованого типу, враховуйте, що в цьому випадку може бути один з двох типів управління: залежний і незалежний. Залежна духовка включається з панелі для варки, а незалежна обладнана власним керуванням.

Також будь-яка духова шафа може управлятися механічно (за допомогою поворотних регуляторів) або ж за допомогою електронного управління (кнопки або сенсорна панель). У найбільш сучасних моделях може бути дисплей, на якому відображаються програми та процеси. Тип управління завжди залежить від функціонала і вартості. Але більшість моделей випускаються з механікою – надійним, перевіреним і простим управлінням.

Клас енергоспоживання

По класу енергетичної ефективності всі електричні прилади, включаючи електродуховки, поділяються на декілька класів: A, B, C, D, E, F, G. Сучасні духовки належать до високих класів енергоспоживання – A, B, C, з яких найбільш економічний клас А.

Також є А +, А ++ і т.д., чим більше плюсів, тим більш економічний прилад. Різниця в один плюс здається несуттєвою, але насправді, духовка класу А + економить 20-25% електроенергії, а духовка класу А ++ здатна заощадити до 50% електроенергії!

Клас енергоспоживання Енергоспоживання кВт*год
А++ > 0,15
А+ 0,17 … 0,15
A 0,17 … 0,19
B 0,19 … 0,23
C 0,23 … 0,27
D 0,27 … 0,31

Додаткові функції

До додаткових функцій відносять різні корисні режими, серед яких:

  • Розморожування. Це «вміють» печі з вентилятором – він забезпечує плавне розморожування без зміни зовнішнього вигляду і корисних властивостей продукту.
  • Підтримка температури. Зручно, коли страва готова, а подавати її ще не час.
  • Захист від дітей. Це хитре блокування, яке замикає дверцята по досягненню в духовій шафі певної температури.
  • Автоматична установка програми готування – доступна в ультрасучасних моделях.

Виробники електродуховок

Перед тим як купити вбудовану або настільну електропіч, важливо врахувати ще один критерій – надійність бренду. Ознайомтеся з кращими виробниками електродуховок:

  • Gorenje (Гореньє) – словенський бренд, перший виробник, який припинив виробництво газових духовок.
  • Korting (Кортинг) – німецька фірма, спеціалізується на виробництві вбудованих духових шаф високої якості.
  • Ariston (Арістон) – італійський бренд, що випускає техніку, як бюджетного сегмента, так і класу Люкс.
  • Electrolux (Електролюкс) – фірма практикує технологію пари в духових шафах для шанувальників корисного і здорового харчування.
  • Indesit (Індезіт) – ще один італійський бренд, який користується попитом, як в країнах ЄС, так і в Україні. Відмінні риси – приємний дизайн і доступні ціни.
  • Gefest (Гефест) – білоруська фірма, яка випускає не тільки газові духовки, але й електричні. Також в асортименті можна зустріти газові плити з електродуховкою.
  • Bosch (Бош) – популярний німецький бренд, який робить акцент в основному на вбудовану техніку.
  • Zanussi (Занусі) – фірма заробила свою популярність завдяки випуску кухонних плит. Сьогодні виробляє стильну і надійну кухонну техніку.
  • Hansa (Ханса) славиться духовками з металу високої якості хорошої збірки зі стильним дизайном і широким функціоналом.
  • Candy (Канді) пропонує кілька дизайнерських лінійок: Elite Maxi, Elite, Pop Evo, Pop Maxi, Classic і Smart.

Також на ринку можна зустріти бюджетні настільні печі Esperanza, Asel, Mystery, Mirta, Vinis, Sencer, Vegas та інші – як правило, це продукція китайських брендів, яку обирають для дачі або тимчасового житла.

Який критерій при покупці побутової техніки є для вас ключовим?
Ціна
25.54%
Продуктивність і функціональність
36.45%
Габарити та дизайн
6.04%
Перевірений виробник
16.57%
Відгуки покупців
12.87%
Інші фактори
2.53%
Voted: 513

Відео: як обрати електродуховку

Також читайте: Як вибрати кавомашину?

Тепер ви знаєте, як вибрати електродуховку і на які параметри звернути увагу. Іноді не так важливо, якої фірми буде прилад, головне, щоб він відповідав усім вашим запитам, був куплений не з рук і мав гарантійний талон. Також ви можете вибрати Кращі духові шафи в іншому корисному огляді.

Новий Дім
Додати коментар